СТААД - креирати економичан и оптимизиран дизајн постављен да издржи структурне напоне - Западна Индија

Смештен на одличној локацији Сарабхаја, ККСНУМКС Гранд је пионирска пословна зграда која дефинише нове стандарде за комерцијалне просторе у Вадодари, Гујарат, Индија. То подручје је доживело брзи раст комерцијалних зграда због близине локалног аеродрома и железничке станице. ККСНУМКС је ангажовао ВИОМ Цонсултантс као структуралног консултанта за пројекат и задужио их да пројектују зграду која задовољава и премашује највећа очекивања пословне елите Вадодара.

Овај пројекат ИНР КСНУМКС милијарди састоји се од подрума и КСНУМКС подова, укупне површине КСНУМКС квадратних стопа. Већина зграда у околини је мешовите намене, а канцеларијски простори су изнад осталих предузећа. Међутим, ККСНУМКС је желео да донесе нешто ново у простор, тако да ће се ККСНУМКС Гранд користити само за канцеларије. Ова конфигурација ограничила би прекид радног стана за становнике.

Превладајте проблеме са дизајном да бисте створили простор без ступаца

Да би дизајнирао ову импресивну структуру, ВИОМ је требао да преброди многе изазове. Због надморске висине и унутрашњег архитектонског планирања зграде, настали су проблеми са дизајном структуре коју је организација требало да реши. Пројектни тим је желео да направи зграду са три куле и централном структуром у средини. Конструкција стрши према споља за доњих шест спратова, а затим се сужава према горе за шест спратова. Распоред стубова и резних зидова био је отежан због овог јединственог облика. Поред тога, архитекта и пројектант инсистирали су на томе да у предсобље има простора без стубова. Централно језгро требало је да угости све јавне службе, а било је тешко имати земљотресно отпоран дизајн, јер је облик зграде привлачио више бочних сила. Коначно, основа зграде била је комбинована и сплавозна основа, па је требало пажљиво проценити конструкцију пре изградње. Тренутно у фази изградње, очекује се да ће зграда постати прекретница за то подручје.

Прикључне конструкције за економичнији дизајн

Приликом пројектовања зграде првобитни план је био стварање четири одвојене зграде: три куле и централна грађевина. Међутим, када је ВИОМ започео анализу дизајна у СТААД-у, пројектни тим је схватио да овај почетни предлог дизајна није економичан. Уместо тога, тим је користио СТААД за креирање новог и оптимизованог дизајна који би био профитабилнији. Пројектни тим је одлучио да повеже све зграде, штедећи новац и време. За тим је било пресудно да изврши ову промену пре фазе изградње.

Са оваквим дизајном, ВИОМ је одлучио где да положи конструкционе потпорне ступове. СТААД је показао пројектном тиму да облик зграде знатно закриви од деветог спрата навише, што онемогућава типичне равне ступове јер ће прећи план градње. Ни пете стубови не би функционисали јер би они знатно спустили плафоне и упропастили планове канцеларија. Уместо тога, ВИОМ је предложио равне ступове за првих девет спратова и нагнуте ступове од деветог до дванаестог спрата. Овај план би одржавао архитектуру све док је она остала у складу са захтевима ИС кода.

Примена греда и стубова ради изједначавања затегнутости

Још једна карактеристика која је помогла ВИОМ-у да створи јединствени простор била је употреба пост-напетих греда. Греде нису могле бити дубоке, јер је архитекта хтео највиши могући плафон. Поред тога, план је захтевао да канали иду дуж греде. Ове греде, заједно са ступовима и зидовима за резање, спречавале су торзију у згради, омогућавајући центру за масу и крутост да буде суседан. ВИОМ је распоредио ступове тако да бочна сила потпуно лежи у центру зграде. Сви резни зидови, подизни зидови и стубови били су организовани тако да могу да издрже КСНУМКС% бочне силе. Да би обезбедио простор без стубова у предворју, ВИОМ је за остале подове зграде користио греде и конзолне плоче стопала КСНУМКС.

Користећи СТААД, ВИОМ је схватио да у згради још увек постоји подручје високог напона. Ово подручје појавило се на деветом спрату због размака класификационих стубова. Девети спрат носи велико оптерећење, па је било потребно прилагодити дизајн. Једном када је пројектни тим схватио ову ситуацију, чланови тима су успели да одмакну смерну силу од греда на деветом спрату арматуром и кабловима постављеним на исте греде.

Уштеда времена за дизајн за радно место будућности

Користећи СТААД, ВИОМ је за месец дана урадио читав грађевински дизајн са цртежима. СТААД је уштедио пројектном тиму доста времена током фазе дизајна, што је омогућило готово КСНУМКС дизајнерске итерације и за дизајн и за коначни дизајн у року од месец дана. СТААД је смањио вријеме потребно за дизајн и анализу ових понављања. Апликација је такође дозволила да се те итерације и промене дизајна придржавају ИС кода у окружењу које је лако за употребу.

Дизајн је испунио све захтеве архитекте и пројектанта, а изградња је у току. Дуго очекивана зграда изгледа идентично као модел КСНУМКСД, а комерцијални простори су корисни без икаквих препрека. Смјештен у центру града, ККСНУМКС Гранд ће омогућити путницима да имају све што им је потребно у близини, укључујући трговинске центре, болнице, супермаркете и ресторане. Простор ће садржавати терасу на крову, заједничке конференцијске просторе, салон, теретану и кафетерију, што ће га учинити радним простором будућности.

Иновативни пројекат ККСНУМКС Гранд изабран је као финалиста у програму КСНУМКС Иеар ин Инфраструцтуре Авардс Авард у категорији „Структурни инжењеринг“.

Узимајући наслеђе ове године, следеће организације су се нашле на листи финалиста године у Програму програма Награде КСНУМКС за инфраструктуру у категорији "Грађевински инжењеринг".

  • ФГ Цонсулториа Емпресариал за ново седиште Патримониум, које је изведено КСНУМКС% у структуралном дизајну БИМ, Лагоа да Прата, Минас Гераис, Бразил
  • Стерлинг Енгинееринг Цонсултанци Сервицес Пвт. Лтд. за Међународни конгресно-изложбени центар Дхирубхаи Амбани, Мумбај, Махараштра, Индија
  • ВСП за испоруку оптимизованог дизајна за сложени подрум испод иконе Адмиралти Арцх, Лондон, Велика Британија

Аутор: Схимонти Паул

Леаве а цоммент

Ваша емаил адреса неће бити објављена.

Ова страница користи Акисмет како би смањила нежељену пошту. Сазнајте како се подаци вашег коментара обрађују.